Τι αναμένεται ως προς την καταβολή επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ μέχρι 31/12/2018;

Από τον Δρα Γεώργιο Κουτσούκο, εργατολόγο

 

Πάνω από 9.000 νέες επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ βοηθήματα πληρώνονται έως την Πρωτοχρονιά. Στις 27 Δεκεμβρίου, ημέρα καταβολής όλων των επικουρικών του Ιανουαρίου 2019, θα εξοφληθούν 7.365   νέες συντάξεις.

-Ποιο είναι το κυρίαρχο κριτήριο για την αποδέσμευση των επικουρικών και των εφάπαξ;

Οι αιτήσεις απονομής εφάπαξ και επικουρικής σύνταξης εξετάζονται από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών, με κριτήριο την ημερομηνία παραλαβής της συνταξιοδοτικής πράξης.

-Ποιες αιτήσεις για επικουρικές συντάξεις θα ικανοποιηθούν σε αυτή τη φάση;

 Όλες αφορούν σε αιτήσεις που υποβλήθηκαν από το 2015 και μετά. Περίπου 5.135 επικουρικές απονέμονται σε πρώην μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, ενώ ακολουθούν οι συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι του πρ. ΤΕΑΔΥ με 1.412 νέες συντάξεις.

 -Τι θα γίνει με την καταβολή των αναδρομικών των επικουρικών συντάξεων;

 Οι δικαιούχοι θα εισπράξουν και τα αναδρομικά ποσά που δικαιούνται ανάλογα με το πότε υπέβαλαν την αίτησή τους.

 -Πώς υπολογίζονται εν γένει οι επικουρικές συντάξεις;

 Oι παροχές είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις καταβληθείσες εισφορές και το ύψος των απονεμόμενων συντάξεων είναι απόλυτα συνδεδεμένο με την ηλικία του συνταξιούχου και τις συσσωρευμένες εισφορές του.

 -Τι πρέπει να αναμένουμε ως προς την καταβολή των εφάπαξ βοηθημάτων στους δικαιούχους;

 Από σήμερα έως και την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου, δηλαδή πριν τα Χριστούγεννα, πληρώνονται σταδιακά περίπου 2.000 εφάπαξ βοηθήματα σε συνταξιούχους του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα.

 -Ποιες αιτήσεις για εφάπαξ βοηθήματα θα ικανοποιηθούν σε αυτή τη φάση; 

 Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μισά εντάλματα αφορούν σε συνταξιούχους ναυτικούς του ΝΑΤ και ακολουθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι του πρώην ΤΠΔΥ, αλλά και πρώην δημοτικοί υπάλληλοι. Θα απαιτηθούν περίπου 3- 4 εργάσιμες μέρες μετά την έκδοση του εντάλματος για την πίστωση των χρημάτων.

 -Τι ισχύει ως προς το ακατάσχετο του εφάπαξ;

 Το εφάπαξ βοήθημα είναι ακατάσχετο έως το 50% του ύψους του. Αυτό σημαίνει πως ακόμα και αν κάποιος χρωστά στο Δημόσιο, το εφάπαξ του δεν μπορεί να κατασχεθεί σε ποσοστό πάνω από 50%.

 -Γιατί παρατηρούνται μειώσεις στο ποσό του εφάπαξ;

 Οι περικοπές, της τάξεως του 18,5% έως 22,3%, είναι αποτέλεσμα του νόμου 4387/2016, με τον οποίο προβλέφθηκε η άτοκη επιστροφή των εισφορών, αντί εφάπαξ, για τα έτη που έχουν οι ασφαλισμένοι από το 2014 και μετά.

 -Τι πρέπει να προσέξει κανείς για να λάβει όσο το δυνατόν υψηλότερο εφάπαξ;

 Όσο αργότερα εξέρχεται κάποιος στη σύνταξη, τόσο λιγότερο εφάπαξ θα λάβει, καθώς θα αυξάνεται το διάστημα, κατά το οποίο θα λαμβάνει ατόκως τις εισφορές που απέδωσε.

Επικοινωνείστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

 

  • Προβολές: 1854