Τι αναμένεται ως προς την καταβολή επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ μέχρι 31/12/2018;

Από τον Δρα Γεώργιο Κουτσούκο, εργατολόγο

 

Πάνω από 9.000 νέες επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ βοηθήματα πληρώνονται έως την Πρωτοχρονιά. Στις 27 Δεκεμβρίου, ημέρα καταβολής όλων των επικουρικών του Ιανουαρίου 2019, θα εξοφληθούν 7.365   νέες συντάξεις.

-Ποιο είναι το κυρίαρχο κριτήριο για την αποδέσμευση των επικουρικών και των εφάπαξ;

Οι αιτήσεις απονομής εφάπαξ και επικουρικής σύνταξης εξετάζονται από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών, με κριτήριο την ημερομηνία παραλαβής της συνταξιοδοτικής πράξης.

-Ποιες αιτήσεις για επικουρικές συντάξεις θα ικανοποιηθούν σε αυτή τη φάση;

 

Όλες αφορούν σε αιτήσεις που υποβλήθηκαν από το 2015 και μετά. Περίπου 5.135 επικουρικές απονέμονται σε πρώην μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, ενώ ακολουθούν οι συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι του πρ. ΤΕΑΔΥ με 1.412 νέες συντάξεις.

 

 

-Τι θα γίνει με την καταβολή των αναδρομικών των επικουρικών συντάξεων;

 

Οι δικαιούχοι θα εισπράξουν και τα αναδρομικά ποσά που δικαιούνται ανάλογα με το πότε υπέβαλαν την αίτησή τους.

 

 

-Πώς υπολογίζονται εν γένει οι επικουρικές συντάξεις;

 

Oι παροχές είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις καταβληθείσες εισφορές και το ύψος των απονεμόμενων συντάξεων είναι απόλυτα συνδεδεμένο με την ηλικία του συνταξιούχου και τις συσσωρευμένες εισφορές του.

 

 

 

-Τι πρέπει να αναμένουμε ως προς την καταβολή των εφάπαξ βοηθημάτων στους δικαιούχους;

 

Από σήμερα έως και την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου, δηλαδή πριν τα Χριστούγεννα, πληρώνονται σταδιακά περίπου 2.000 εφάπαξ βοηθήματα σε συνταξιούχους του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα.

 

 

-Ποιες αιτήσεις για εφάπαξ βοηθήματα θα ικανοποιηθούν σε αυτή τη φάση; 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μισά εντάλματα αφορούν σε συνταξιούχους ναυτικούς του ΝΑΤ και ακολουθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι του πρώην ΤΠΔΥ, αλλά και πρώην δημοτικοί υπάλληλοι. Θα απαιτηθούν περίπου 3- 4 εργάσιμες μέρες μετά την έκδοση του εντάλματος για την πίστωση των χρημάτων.

 

 

-Τι ισχύει ως προς το ακατάσχετο του εφάπαξ;

 

Το εφάπαξ βοήθημα είναι ακατάσχετο έως το 50% του ύψους του. Αυτό σημαίνει πως ακόμα και αν κάποιος χρωστά στο Δημόσιο, το εφάπαξ του δεν μπορεί να κατασχεθεί σε ποσοστό πάνω από 50%.

 

 

 

-Γιατί παρατηρούνται μειώσεις στο ποσό του εφάπαξ;

 

Οι περικοπές, της τάξεως του 18,5% έως 22,3%, είναι αποτέλεσμα του νόμου 4387/2016, με τον οποίο προβλέφθηκε η άτοκη επιστροφή των εισφορών, αντί εφάπαξ, για τα έτη που έχουν οι ασφαλισμένοι από το 2014 και μετά.

 

 

-Τι πρέπει να προσέξει κανείς για να λάβει όσο το δυνατόν υψηλότερο εφάπαξ;

 

Όσο αργότερα εξέρχεται κάποιος στη σύνταξη, τόσο λιγότερο εφάπαξ θα λάβει, καθώς θα αυξάνεται το διάστημα, κατά το οποίο θα λαμβάνει ατόκως τις εισφορές που απέδωσε.

Επικοινωνείστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

 

 • Προβολές: 1354

Ολα όσα θέλετε να ξέρετε για το Σύμφωνο Συμβίωσης

Από την Ιφιγένεια Παπαγιαννακοπούλου, δικηγόρο

 1. Τι είναι το σύμφωνο συμβίωσης;

Η  με συμβολαιογραφική πράξη καταρτισθείσα συμφωνία μεταξύ δύο ενηλίκων προσώπων, ανεξάρτητα από το φύλο τους, στην οποία αποτυπώνονται τα μεταξύ τους δικαιώματα και υποχρεώσεις, για όσο διάστημα θα είναι μαζί.

 1. Ποια είναι η διαδικασία που απαιτείται;

Βήμα 1ο: Επιλογή συμβολαιογράφου που θα καταρτίσει το Σύμφωνο, υπό τις οδηγίες του δικηγόρου.

Βήμα 2ο: Ορισμός της ημέρας σύνταξης και υπογραφής.

Βήμα 3ο: Κατάθεση αντιγράφου στο Ληξιαρχείο του τόπου κατοικίας των συμβαλλομένων. 

Διαβάστε περισσότερα: Ολα όσα θέλετε να ξέρετε για το Σύμφωνο Συμβίωσης

 • Προβολές: 111

Κατασχέσεις Δημοσίου – Τρόποι αποφυγής

Οι οφειλέτες του Δημοσίου βρίσκονται πλέον σε ιδιαιτέρως δυσμενή θέση καθώς τα περιουσιακά τους στοιχεία κινδυνεύουν από την επιβολή κατασχέσεων ακόμα και για πολύ μικρού μεγέθους οφειλές. Συγκεκριμένα, κάθε Δ.Ο.Υ. δικαιούται να κατάσχει ακίνητο οφειλέτη της, εφόσον το ληξιπρόθεσμο χρέος του προς αυτήν κυμαίνεται από 500 ευρώ και πάνω. Αν ένας φορολογούμενος οφείλει στο Δημόσιο ένα ποσό άνω των 500 ευρώ (π.χ. ένα ποσό της τάξεως των 3.000 ευρώ) και δεν έχει καθόλου καταθέσεις στις τράπεζες ούτε κάποια έσοδα ή εισοδήματα ή κινητά περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να κατασχεθούν για να αποπληρωθεί η οφειλή του, τότε υπάρχει πιθανότητα να πληροφορηθεί ότι εκδόθηκε εντολή για κατάσχεση του σπιτιού του ή κάποιου άλλου ακινήτου που κατέχει! Μπορεί να φαίνεται παράλογο, αλλά η αρμόδια Δ.Ο.Υ. έχει δικαίωμα να δεσμεύσει και να κατάσχει ακίνητο ακόμη και για ένα σχετικά χαμηλό χρέος. Το «γράμμα» του νόμου προβλέπει ότι για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 500 ευρώ δύνανται να επιβληθούν όλα τα εναλλακτικά αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, συμπεριλαμβανομένων και των κατασχέσεων ακινήτων αλλά και των κατασχέσεων των χρηματικών καταθέσεων εις τας χείρας των τραπεζών (μισθοί, συντάξεις, εφάπαξ, ενοίκια, έσοδα από πώληση περιουσιακών στοιχείων ακόμα και κάποια οικογενειακά επιδόματα).

Απέναντι σε αυτά τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, υπάρχουν κάποιοι τρόποι προστασίας των οφειλετών:

 • Η υπαγωγή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις φορολογικές αρχές μπορούν να ρυθμιστούν έως και 12 μηνιαίες δόσεις ή εάν προέρχονται από έκτακτη φορολογία έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4152/2013 περί "πάγιας ρύθμισης".
 • Η προστασία των τακτικά καταβαλλόμενων, μέσω τραπεζικών λογαριασμών, μισθών, συντάξεων και λοιπών ασφαλιστικών επιδομάτων και παροχών μέσω της δήλωσης του βασικού τραπεζικού λογαριασμού του οφειλέτη ως «ακατάσχετου».
  Για κάθε οφειλέτη του Δημοσίου ισχύει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ όσον αφορά τα ποσά των καταθέσεών του σε έναν λογαριασμό που έχει ανοίξει σε ένα μόνο τραπεζικό ίδρυμα.
 • Η τμηματική αποπληρωμή του ληξιπρόθεσμου χρέους ανά μη τακτά διαστήματα με την καταβολή ποσών «έναντι», ιδίως αν το ποσό του χρέους υπερβαίνει κατά πολύ τα 500 ευρώ. Η λύση αυτή πρέπει να επιλέγεται μόνο εφόσον είναι αδύνατη η υπαγωγή του χρέους σε «πάγια ρύθμιση» και με πρωταρχικό στόχο το συνολικό ποσό της οφειλής να περιοριστεί κάτω από τα 500 ευρώ που είναι το όριο πάνω από το οποίο επιτρέπεται η επιβολή του μέτρου της κατάσχεσης ακινήτων ή κινητών περιουσιακών στοιχείων.
 • Η υποβολή αίτησης προς τον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ για μείωση του ποσού που υπόκειται σε κατάσχεση.

Βεντήρη Π. Λυδία

Δικηγόρος Παρ' Εφέταις

Συνεργάτης lawservice.gr

  

Για περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με τους παραπάνω τρόπους αποφυγής των κατασχέσεων και κυρίως με τις προϋποθέσεις ένταξης στις ως άνω ρυθμίσεις, παρακαλούμε απευθυνθείτε στην έμπειρη ομάδα των νομικών της lawservice.gr

 

 • Προβολές: 286

Ευκαιρίες - δυνατότητες για πρόωρη συνταξιοδότηση από τα 55 μέχρι τα 62

Από τον Δρα Γεώργιο Κουτσούκο, Εργατολόγο

Όπως είναι ήδη γνωστό στην κοινότητα των ασφαλισμένων και υποψήφιων συνταξιούχων, oι αλματώδεις αυξήσεις των ηλικιακών ορίων, σε συνδυασμό με την υποχρεωτική συμπλήρωση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης (ακόμη και με τη χρήση εξαγορών πλασματικών ετών), «ωθούν» σε πάρα πολλές περιπτώσεις τη συνταξιοδότηση στα γενικά όρια ηλικίας, δηλαδή τα 62 και τα 67.

Διαβάστε περισσότερα: Ευκαιρίες - δυνατότητες για πρόωρη συνταξιοδότηση από τα 55 μέχρι τα 62

 • Προβολές: 51

Ερωτήσεις - Απαντήσεις για τον κατώτατο μισθό

Του Δρα Γεωργίου Κουτσούκου, Εργατολόγου  www.cozac.gr

 -Ποιος έχει την ευθύνη καθορισμού του κατώτατου μισθού;

 Την ευθύνη καθορισμού του κατώτατου μισθού, με τη νέα διαδικασία, έχει ο εκάστοτε Yπουργός Εργασίας.

   -Πότε ακριβώς, ανά έτος, θα καθορίζεται το ύψος του κατώτατου μισθού;

 Το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου κάθε έτους θα κατατίθεται πρόταση νόμου με το ύψος του κατώτατου μισθού που θα ισχύσει το επόμενο έτος.

  -Τι πρέπει να αναμένουμε για το 2018 ως προς τον καθορισμό του κατώτατου μισθού;

 Έως το τέλος του 2018, αναμένεται η ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσει το σχετικό μέτρο για την αύξηση του κατώτατου μισθού, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από την 1 Ιανουαρίου 2019. 

 -Αναμένεται να υπάρξουν ηλικιακές διακρίσεις;

 Σύμφωνα με προφορικές δεσμεύσεις, δεν πρόκειται να υπάρξουν ηλικιακές διακρίσεις, σε αντίθεση με όσα ίσχυσαν στην εφαρμογή του κατώτατου μισθού το 2012.

  -Σε τι ύψος αναμένεται να κυμανθεί ο κατώτατος μισθός το 2019;

 Ο νέος κατώτατος μισθός υπολογίζεται να διαμορφωθεί στις αρχές του 2019 στα 606 έως 615 ευρώ από τα 586 ευρώ που είναι σήμερα. Ομοίως, αυξήσεις αναμένουμε και στο κατώτατο ημερομίσθιο των 26,18 ευρώ.

  -Σε ποια κατηγορία νέων αναμένεται να σημειωθεί η μεγαλύτερη αύξηση;

 Η αύξηση θα είναι υψηλότερη για τους νέους κάτω των 25 ετών, αφού αναμένεται να καταργηθεί ο λεγόμενος υπο-κατώτατος μισθός που ισχύει από το 2012 και φθάνει τα 511,00 ευρώ.

 -Θα υπάρξουν μέτρα στήριξης για τους εργοδότες;

 Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μέτρα στήριξης για τους εργοδότες που απασχολούν νέους κάτω των 25 ετών, οι οποίοι θα κληθούν να χορηγήσουν  υψηλότερες αυξήσεις σε όσους σήμερα αμείβονται με τον υπο-κατώτατο μισθό, ο οποίος καταργείται.

 -Τι αναμένεται να ισχύσει ως προς τις καταβλητέες εισφορές;

 Οι εργοδότες αυτής της κατηγορίας θα καταβάλουν συνολικές ασφαλιστικές εισφορές μειωμένες κατά 50% το 2019 και θα απαλλάσσονται πλήρως (μείωση 100%) της απόδοσης εισφορών για τους συγκεκριμένους μισθωτούς από το 2020.

  -Ποιες κατηγορίες αναμένεται να επηρεαστούν από την αύξηση του κατώτατου μισθού;

 Μισθωτοί (με κατώτατους μισθούς) και άνεργοι με επίδομα ανεργίας.

 -Προβλέπεται μεταβολή και ως προς το ύψος ορισμένων χορηγούμενων παροχών;

Ναι, μεταβολές αναμένουμε στην ειδική παροχή προστασίας μητρότητας, στο ειδικό εποχικό επίδομα ανεργίας και στο ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη επιδότησης της ανεργίας.

  -Πώς επηρεάζει η αύξηση του κατώτατου μισθού τους ασφαλισμένους;

 Επηρεάζονται τα όρια των ανώτατων και κατώτατων εισφορών για τους ελευθέρους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ, καθώς και το κόστος εξαγοράς των πλασματικών ετών.

 

 • Προβολές: 36

Σημαντικές αλλαγές έρχονται στον Νόμο για τα Υπερχρεωμένα Νοικοκυριά

 

Από την Λυδία Βεντήρη, Δικηγόρο

Οι τροποποιήσεις επί του γνωστού σε όλους μας Νόμου Κατσέλη, που εισάγονται με τον νέο νόμο 4549/2018, φέρεται να αποσκοπούν στην αποτροπή κατάχρησης του νομικού πλαισίου από στρατηγικούς κακοπληρωτές και στη διόρθωση αστοχιών του νόμου που είτε οδηγούσαν σε αδικίες κατά των οφειλετών ή των πιστωτών είτε εγκυμονούσαν τον κίνδυνο να υποχρεωθεί ο οφειλέτης να καταβάλει ποσά μεγαλύτερα από την ικανότητα αποπληρωμής του που η ίδια η δικαστική απόφαση ρύθμισης των οφειλών του προσδιόριζε. Δευτερευόντως, οι τροποποιήσεις αποβλέπουν κατά την Αιτιολογική Έκθεση του νόμου στη μερική αποσυμφόρηση των Ειρηνοδικείων και κατ’ επέκταση στην επιτάχυνση της διαδικασίας.

Διαβάστε περισσότερα: Σημαντικές αλλαγές έρχονται στον Νόμο για τα Υπερχρεωμένα Νοικοκυριά

 • Προβολές: 83

Πώς ''βλέπει'' ο νόμος το bullying?

 Από την Λυδία Βεντήρη, δικηγόρο παρ 'Εφέταις  www.cozac.gr 

Τα τελευταία χρόνια ο σχολικός εκφοβισμός (bullying) αποτελεί  βασικό πρόβλημα της καθημερινότητας αρκετών οικογενειών με παιδιά που φοιτούν στο σχολείο. Πρόκειται για ένα φαινόμενο με ποικίλες κοινωνικές διαστάσεις που χρήζει ιδιαίτερης αντιμετώπισης τόσο από την πλευρά του οικογενειακού και του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος όσο και από την πλευρά της Πολιτείας.

Διαβάστε περισσότερα: Πώς ''βλέπει'' ο νόμος το bullying?

 • Προβολές: 47

Ηλεκτρονική σύσταση νέων επιχειρήσεων με ένα μόνο "κλικ"

Μέσω του ηλεκτρονικού τους υπολογιστή και με πολύ λιγότερο κόστος (περίπου 70% χαμηλότερο) καθίσταται πλέον εφικτό να συστήσουν την επιχείρησή τους οι Έλληνες, καθώς τέθηκε σε εφαρμογή η Ηλεκτρονική Υπηρεσία Μίας Στάσης (e-ΥΜΣ).

Διαβάστε περισσότερα: Ηλεκτρονική σύσταση νέων επιχειρήσεων με ένα μόνο "κλικ"

 • Προβολές: 63

Αναγνώριση πατρότητας τέκνου

 

Από την Λυδία Βεντήρη, δικηγόρο παρ'Εφέταις  www.cozac.gr 

Πρόκειται για ένα θέμα που είναι ιδιαίτερα επίκαιρο στις μέρες μας καθώς πλέον πολλά παιδιά γεννιούνται εκτός γάμου και ως εκ τούτου η πατρότητά τους αμφισβητείται.

Όταν ανακύπτει το θέμα της αναγνώρισης ενός παιδιού που μπορεί φυσικά να γίνει και μετά την παρέλευση κάποιου χρονικού διαστήματος από τη γέννησή του, τα νομικά θέματα που προκύπτουν είναι τα εξής:

Η αναγνώριση μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: α) εκούσια, με σύνταξη  συμβολαιογραφικής πράξης ή διαθήκης, β) δικαστικά με άσκηση αγωγής αναγνώρισης της πατρότητας. 

Διαβάστε περισσότερα: Αναγνώριση πατρότητας τέκνου

 • Προβολές: 362

Συναινετικό Διαζύγιο με διαδικασίες εξπρές

ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΜΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΞΠΡΕΣ
 
Παρελθόν αποτελεί πλέον ο παλαιός τρόπος έκδοσης συναινετικών διαζυγίων, όπου απαιτούνταν μήνες ή ακόμη και χρόνια μέχρι την έκδοση δικαστικής αποφάσεως.
Με εξπρές διαδικασίες και μακριά από τις δικαστικές αίθουσες, μπορούν πλέον να εκδίδονται τα συναινετικά διαζύγια από την δημοσίευση του νέου νόμου, ο οποίος παρέχει την δυνατότητα της λύσης του γάμου μέσω συμβολαιογράφου. Έτσι, βάσει του νέου Νόμου, ορίζεται ότι η συναινετική λύση του γάμου χωρεί πλέον μόνο με συμβολαιογραφικό έγγραφo.

Διαβάστε περισσότερα: Συναινετικό Διαζύγιο με διαδικασίες εξπρές

 • Προβολές: 91

Ερωτήσεις - Απαντήσεις για συντάξεις χηρείας - αναπηρικές συντάξεις

Από τον Δρα Γεώργιο Κουτσούκο, Δικηγόρο, CoZac Law Offices www.cozac.gr

-Ποιους αφορούν οι αλλαγές στις συντάξεις χηρείας;

Eφόσον ο θάνατος του ασφαλισμένου επήλθε από 13.05.2016 και μετά, εφαρμόζονται οι διατάξεις του Ν. 4387/2016, ανεξαρτήτως ασφαλιστικού φορέα προέλευσης.

-Τι όριο ηλικίας πρέπει να έχει ο επιζών σύζυγος;

Για τον επιζώντα σύζυγο, θεσπίζεται όριο ηλικίας για τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης λόγω θανάτου και συγκεκριμένα το 55ο έτος.

 -Τι ποσοστό της σύνταξης δικαιούται;

Ο επιζών σύζυγος λαμβάνει πλέον ποσοστό 50% της επανυπολογισμένης σύνταξης του θανόντος αντί του παλαιότερου 70%.

 

Διαβάστε περισσότερα: Ερωτήσεις - Απαντήσεις για συντάξεις χηρείας - αναπηρικές συντάξεις

 • Προβολές: 237

Επανυπολογισμός των συντάξεων

Επανυπολογισμός των συντάξεων:
μια δρομολογημένη και μάλλον…αναπόφευκτη κατάληξη μιας μνημονιακής «μεταρρύθμισης»

Ο επανυπολογισμός των συντάξεων αποτελεί ομολογουμένως όχι έναν απλό «πονοκέφαλο» για τη συνολική κοινότητα των συνταξιούχων, αλλά μια εφιαλτική προοπτική-«γέννημα» των πολύ πρόσφατων μνημονιακών δεσμεύσεων, όπως αυτές αποτυπώθηκαν ειδικότερα στους Ν. 4336/2015 και Ν. 4387/2016.

Διαβάστε περισσότερα: Επανυπολογισμός των συντάξεων

 • Προβολές: 80